Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Miley receptjei

Miley kedvenc kajáinak a receptjei

Miley nagyon sok féle kaját szeret. Most bemutatok egy párat és leírom a receptjeiket.

Kedvenc kajái: szusi, sütőtökös pite, sajt, tészta, hamburger sültkrumplival, pizza, spagetti, szendvics.

1. Hamburger

Hamburger házilag

Hozzávalók: 

Zsemléhez:  ez legyen friss, és puha, kissé lapos. Alkalmazhatunk teljeskiőrlésű, tönköly, korpás vagy magos zsemléket is, de akár ciabatta

 

zsemlét is. Ázsia variációkhoz jobban passzol a lapos lepény vagy naan kenyér

 

 

Hússzelethez: ezt darált húsból készítjük. Mint a fentiekben említettük, ez akármilyen húsféle lehet – ami fontos az a hús minősége. Vagy magunk daráljuk le  a húst, vagy hentessel daráltassuk le – de semmiképp ne vásároljunk kész darálthúst az élelmiszerboltokban, ezeknek minősége rosszabb és zsírral vagy vízzel dúsítják őket.  A kiválasztott hús legyen jó minőségű és zsírszegény! A húst fűszerekkel gazdagítjuk, amelyek lehetnek: aprított hagyma, préselt fokhagyma, mustár, zöldfűszerek, reszelt sajt, fűszerkeverékek, szószok, mártások.

Salátához:  általában szükséges néhány salátalevél, karikákra vágott paradicsom és lilahagyma. De nyugodtan kísérletezhetünk egyéb zöldségekkel is – például grillezett zöldségek (különösen remek a grillezett paprika), sült hagyma, sült gomba, avokádó, rukkola, zöldfűszerek stb. Csemege vagy kovászos uborka 

 

tökéletesíti az ízeket.

Szószokhoz:  hagyományos a majonéz, mustár és a ketchup, de kipróbálhatjuk a BBQ szószt vagy a chiliszószt is. Továbbá remek a guacamole és a salsa is (receptek lásd – szószok, mártások). Ázsiai jellegű hamburgerekhez remekül passzol a chutney

 

.

 

 

Egyéb: a házias hamburgert kiegészíthetjük a következő feltétekkel is:  sajt, sült bacon szalonna, szardella, burgonya pehely, sült ananász karika, sült tojás.

 

Elkészítés:

A darált húst elkeverjük a fűszerekkel, majd a hűtőszekrényben hagyjuk összeállni – recepttől függően ez lehet 30 perc, de akár 2-3 óra is lehet.  Vizes kézzel gombócokat formálunk  a masszából, ezeket két tenyér kötött laposítjuk. A húsgombóc nagyságára ügyeljünk – minél kisebb és vékonyabb, annál hamarabb sül át.

Sütés: kisüthetjük grillsütőn, serpenyőben, grillserpenyőn, grill alatt a sütőben vagy a sütőben. A lapos szeleteket sütés előtt mindig kenjük meg olajjal, majd mindkét oldalon alaposan süssük át (közepes hőmérsékleten). Sajtos hamburger esetében, amikor a második oldalt sütjük, egy vékony sajt szelettel fedjük le a tetejét, hogy kellően ráolvadjon, vagy tegyük grill alá 1-2 percre (sütés után).

Zsemle: ketté vágjuk, grill alatt megpirítjuk, miközben a hús sül.

Saláták, szószok: ezeket készítsük elő, ne akkor kezdjük el szeletelni őket, amikor a hús már sül, különben pánik lesz!

Amikor a hús átsült, a zsemle alsó felét megkenjük a választott szósszal, leborítjuk salátalevéllel, paradicsom vagy egyéb zöldség szeletekkel. Ráhelyezzük a hússzeletet, leborítjuk zöldség, saláta karikákkal és egyéb feltétekkel, leöntjük szósszal, végül leborítjuk a zsemle felső részével. Vigyázzunk arra, hogy ne legyen a hamburger túl vastag – azaz kézzel megfogható legyen!

 Tálalás:

  • Fontos, hogy a hamburgert melegen tálaljuk – ne babráljunk sokat a szendvics építésével, a hús maradjon meleg!

  • Bár a hamburger önálló étel, általában sült krumplit szokás mellé tálalni, de  passzol pl  a sült tortilla, chips, ropogós zöldségek, ázsia verziók esetében a rizs is.

Tippek:

  • Az elkevert darált hús lefagyasztható, miután a hússzeleteket kiformáztuk. Fagyasszuk le egy műanyag, fedeles dobozban, tegyünk a hússzeletek közé sütőpapírt, így nem ragadnak össze!

  • A hamburger ideális gyors ebéd vagy vacsora, de remek  étel családi és baráti összejövetelekre, hétvégi grillezésre,  de akár parti falat  is lehet  bulikon, gyerekzsúrokon is ( utóbbi esetekben készítsünk mini hamburgereket!)

2. Pizza

Hozzávalók:

- 40 dkg liszt
- 1/2 kockaélesztő egy csésze cukros vízben felfuttatva
- 1 kiskanál só
- 4 evőkanál étolaj

Elkészítés:

A lisztet a felfuttatott élesztővel, sóval, étolajjal kelesztőtálban összedolgozod. Lefeded, majd ha megkelt lisztes olajos kézzel a tepsibe formázod.
Megrakod az általad szeretett paradicsomos szósszal.
Erre jön a reszelt sajt.
Végül a legtetejére teszed a vékonyra szelt paprikát, paradicsomot.
Megszórod oregánóval, kis ketchuppal.
10-20 percet hagyod állni, mielőtt beteszed az előmelegített sütőbe.
Ugyan olyan mint az olasz pizza.

 

3. Spagetti

Hozzávalók:

- 40 dkg sovány marhahús
- 40 dkg száraztészta
- 15 dkg paradicsompüré
- 4 evőkanál
olaj
- 2 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 10 dkg
sajt

- 1 evőkanál cukor
- bazsalikom
- oregánó
- őrölt bors
- só

Elkészítés:

Az apróra vágott vöröshagymát a forró olajon fonnyaszd meg, majd add hozzá a ledarált húst és néhány percig pirítsd őket együtt. Keverd a húshoz a paradicsompürét és a cukrot, fűszerezd a zúzott fokhagymával, borssal, bazsalikommal, oregánóval, sóval, majd többször kevés vizet aláöntve párold puhára. A tésztát főzd ki. Tálaláskor a tészta tetejére halmozd a húst és szórd meg reszelt sajttal.

 

4. Sütőtökös pite:

Hozzávalók:

Töltelékhez:

- 2 csésze sült tök

- 1,5 dl tejszín

- 3 tojás

- egy tk gyömbér

- 1,5 tk fahéj

- 1,5 tk őrölt szegfűszeg

- 0,25 tk őrölt kardamon

- egy csipet só

- 1/3 csésze barna cukor

- 1/3 csésze fehér cukor

Tésztához:

- 225 g liszt

- 150 g puha vaj (csak vaj jó, a margarinnal műíze lesz)

- 25 g porcukor

- 3 ek víz

Elkészítés:

Tészta:

Ez lesz a végső verzióm pitealapnak. Saját fejlesztés, rendkívül finom. A titok annyi, hogy max 1 percig gyömöszköljük, tehát ahogy összeáll a tészta, vissza kell fogni a lendületet, nehogy túldolgozzuk (mert abból lesz a cipőtalp). Nem kell behűteni, ugyanis két réteg folpack között szakadás, lisztezés és bénázás nélkül vékonyra lehet nyújtani. Ekkor felső réteg folpackot lehúztam, kivajazott piteformát a tésztára tettem (fejjel lefelé) és az alsó folpackkal együtt belefordítottam a tésztát. Ezt a réteg folpackot csak azután húztam le, hogy belesimítottam a tésztát a formába. Kicsit megszúrkáltam, alufóliát tettem bele és babbal elősütöttem 180 fokon.Sajnos itt nem mértem az időt, de kb 15 perc lehetett. A fólát és babot leemeltem, kicsit még visszatettem sülni (olyan 5 percre, hogy épp elkezdjen színt kapni).

Töltelék:

A tököt előző nap sütöttem meg. Kikanalaztam a belsejét és egy jól záródó műanyag edényben betettem a hűtőbe. Másnap az utólag még kicsorgó pár kanálnyi levét is kiöntöttem alóla (fontos, hogy ne legyen lucskos), így mértem ki a 2 pohárnyi tököt (minimum 600-650 g). A tojásokat kikavartam a cukorral és a fűszerekkel, majd a többi hozzávalót is belekevertem.Az elősütött pitére öntöttem, elsimítottam és 160 fokon még jó 40 percig sütögettem, amíg a töltelék meg nem szilárdult.


Pecan dióval díszítettem.

-

5. Szusi

A szusi egy olyan étel, amit elég nehezen lehet elkészíteni és nagyon macerás a dolog. Több lépésből áll az elkészítési folyamat.

- a gyömbér (gari) elkészítése

- a rizs (shari) elkészítése

- a tojás (tamago) elkészítése

- a zöld torma (vazabi) elkészítése

- nigiri szusi, maki és egyéb tekercsek készítése

- mizo leves készítése

- tálalás

1. A gyömbér (gari elkészítése):

Minden szusi tálon találunk egy kis halom gyömbért (gari), melyet két falat szusi között, az ízek elválasztása céljából fogyasztunk, mint a borkóstolók az almát. A csomagban található, szusihoz való gyömbérrel csupán annyi dolgunk van, hogy kis falatnyi darabkákra vágjuk és tálaljuk. Minden tálra kb. egy lapos evőkanálnyi gyömbér kerül.

Ha viszont friss gyömbért használunk, akkor tálalás előtt kb. egy héttel el kell készíteni, hogy az íze és a színe kialakuljon. A gyömbért meghámozzuk, vékonyra szeleteljük és leöntjük ecetes-cukros vízzel . Egy pohár vízhez egy evőkanál 20%-os ecetet és egy evőkanál kristálycukrot adjunk. A gyömbér színe az ecetben pirosassá válik. Hűtőszekrényben hetekig is eltartható, főleg, ha az ecetes-cukros vizet felforraljuk, lehűtjük és úgy öntjük a gyömbérre. A tálra csak a gyömbér kerül, a leve nem.

2. A rizs (shari) elkészítése:

A szusihoz kicsit keményebb és kicsit ragadósabb rizs kell, mint a nálunk szokásos rizsköret. Egy személyre kb. 10 dkg (fél bögre) rizst számolhatunk, de a inkább főzzünk többet, mert - főleg az elején - a rizs egy része az asztalon vagy a konyhakövön végzi. Egy lábasba bögrével mérjük bele a szükséges mennyiségű rizst, ugyanannyi bögre vizet (só nem kell bele), és kislángon, lefedve főzzük kb 20 percet. Ha idő előtt elfőtte a vizet, akkor pótoljuk, különben odaég. Utána hagyjuk még legalább 10 percet lefedve állni.

A japánok legyezőkkel és speciális hűtőedényekkel hűtik le a rizst, de ezt nem kell feltétlenül követnünk. Télen, ha éppen nem sietős a dolgunk, hagyhatjuk magától is kihűlni. Nyáron viszont állítsuk a fazekat hideg vízbe, különben a rizs erjedni kezdhet, és kereshetjük a rizsbor (szaké) receptjét.

Az elkészült rizshez keverjünk bögrénként egy-két evőkanál rizsecetet. Ha nincs, akkor magunk is készíthetünk hasonlót. Mint a gyömbérnél: egy bögre víz, egy evőkanál 20%-os borecet, egy evőkanál cukor, valamint egy kiskanál só és nátrium glutamát ízlés szerint. A nátruim glutamát ízfokozó hatású. Kb. a sóval azonos mennyiséget használva kellemesen kiemeli az ízeket, túladagolva viszont fejfájást, izzadást okozhat.

A szusihoz való rizs nem olyan sós, mint a megszokott párolt rizs (sokan teljesen elhagyják a sót, mondván, hogy bőven pótolja majd a szójamártás), enyhén édeskés és savanykás, semleges hátteret biztosít a többi hozzávaló változatos ízeinek.

3. A tojás (tamago) elkészítése:

A szót a tamagocsin (tojáska) keresztül ismerte meg a világ. A sárga, kötegelt tojás kivirít a szusi tál zöld-fehér-piros színeiből.

Személyenként 1-2 tojást felverünk, tojásonként egy kávéskanál cukorral és csipetnyi sóval ízesítjük. Egy sűrű szitával eltávolítjuk a tojások jégzsinórját, majd serpenyőben, olajon olyan vékony lapokat sütünk belőle, amilyet csak tudunk. A lapok mindkét oldalát süssük meg, mint a palacsintát. A kész tojáslapokról lecsepegtetjük az olajat, kihűtjük, egymásra rétegezzük, majd téglatest alakúra daraboljuk őket. A téglatest köré noriból (lásd alább) övet készítünk. A nori összeragasztásához egy pár szem rizst, vagy egy kis vizet használunk.

4. A zöld torma (vazabi) elkészítése:

A zöld torma kapható tubusban és porban. Mi a por változatot javasoljuk, mivel abból egyszerűen elkészíthető a szükség szerinti mennyiség, a többi pedig gyakorlatilag korlátlan ideig eláll.

A zöld torma por és a belőle készült krém igen csípős, ezért óvatosan kell bánni vele, akácsak a tömény ecettel. A port ne lélegezzük be, se a por se a krém ne kerüljön a szembe!

A zöld torma elkészítése csupán annyiból áll, hogy a port igen kevés vízzel elkeverjük. Az állaga olyan legyen, hogy kis darabokat lehessen levenni belőle pálcikával, vagyis ne legyen folyós, mártásszerű.

5. Nigiri szusi, magi tekercs készítése:

A nigiri (kézzel készített) szusihoz vizes kézzel kb. 5 cm hosszú rizsrudat formázunk, egy kis zöld tormát kenünk rá, majd rátesszük, rásimogatjuk a feltétet (siki), ami sok minden lehet. Legtöbbször valamilyen nyers hal, de lehet más is.

Egzotikusabb feltétek, melyek azért a nagyobb élelmiszeráruházakban beszerezhetők: tonhal (szerintem ez a legfinomabb), lazac, makréla, tintahal, rák, kagyló - valamennyi nyersen. Figyelem! Nyersen csak tengeri halat fogyasszunk, édesvizi halat ne!

Könnyebben beszerezhető feltétek: füstölt hal, tartósított lazac, halkonzerv, rákutánzat, sőt, a már említett tamago-t is gyakran teszik rizs alapra. Fogyasztják növényekkel is, például uborkával, avokádóval, retekkel, gombával, ananásszal. Keverhetjük is a hozzávalókat, pl. lazac hagymával vagy konzerv hal citromszelettel.

A maki részei: kívülről nori (tengeri algából készült lap) borítja, beljebb rizs, legbelül pedig a töltelék található, ami szinte bármi lehet. A norit hosszában kettévágjuk és a bambuszból készült tekerőeszközre tesszük. A fél nori lap hosszabbik oldalán pár centi széles sávban rizst teszünk, erre tesszük a tölteléket, feltekerjük, a végét egy kis vízzel leragasztjuk, majd a rudat hat darabra vágjuk.

A töltelékek: uborka (kappa maki), avokádó, retek, savanyú szilva, bambuszrügy, tonhal (tekka maki), pácolt lazac, rák utánzat, tojás, szinte bármi, ami az eszünkbe jut.

Kaviáros tekercs: a rizzsel félig megtöltött nori tekercs tetejére kaviárt, legtöbbször lazackaviárt tesznek.

Ha nem vágjuk félbe a nori lapot, akkor vastag tekercset (futo maki) kapunk. Ezt is tölthetjük bármivel, de egy nagyon népszerű változat a Kalifornia tekercs, melynek nagy előnye, hogy könnyen beszerezhető alapanyagokat tartalmaz: uborkával, avokádóval és rák utánzattal van töltve.

A vastag tekercset gyakran készítik úgy, hogy a teljes nori lapot vékonyan beterítik rizzsel, ráhelyezik a különböző színű töltelékeket és az egészet, mint a beiglit feltekerik.

6.  A Mizo leves készítése:

A szusihoz miszo levest szokás kortyolgatni, csészéből. Rengeteg változata van, minden japán háziasszony büszke a sajátjára. A miszo leves egészen különleges valami. A szójapaszta furcsa felhőkként lebeg benne, az íze savanykás és kicsit sem hasonlít a szójamártáshoz. Az emberek pont úgy rabjává válnak, mint a zöldtormás szójamártásnak.

Személyenként három dl hideg vizet felteszünk melegíteni. Amíg melegszik, beleteszünk személyenként egy fél tasak dasi levesport (a dasi ugyanazt a szerepet játssza Japánban, mint nálunk az erőleves), egy kevés vékonyra vágott póréhagymát (újhagymát, lilahagymát), továbbá vakamét szórunk bele. Ízesíthetjük csilivel, borssal. Ha felforrt, levesszük a tűzről és hozzákeverjük a szójapasztát: annyit, hogy ne legyen túl sós, valamint kockacukor méretűre vágott tofut, személyenként 6-8 darabot. A szójapasztával és a tofuval már nem főzzük! Mikor kész, halpelyhet szórunk rá.

Hozzávalók:

 

7. A tálalás:

Az elkészült összetevők hagyományosan egy falapra kerülnek: a nigiri szusik egymás mellé, a makik hatos csoportokban, melyeket a tamago, a gari és a vazabi egészít ki sokszínű kompozícióvá. Minden teríték mellé egy csésze miszo, egy pár pálcika és egy keverőtál kerül. Az asztalon található még szójamártás, esetleg egy kis kancsó szaké, vagyis rizsbor.

A szusi fogyasztása összefoglalva: a pálcikával egy darab vazabit a keverőtálba teszünk, és szójamártással elkeverjük. Kiválasztunk egy szimpatikus falatot, pálcikával megfogjuk, belemártjuk a szója-torma keverékbe és megesszük. Utána eszünk egy falat gyömbért, esetleg iszunk egy korty miszot, és kiválasztjuk a következő falatot.

Legtöbb európai a nigiri szusi rizses felét mártogatja a szójába, így a keverőtálja gyorsan megtelik rizzsel. A japánok nem egységesek ezen a téren: egyik a halas oldalát mártogatja, a másik viszont egyáltalán nem mártogat, mert számára a nyers hal íze a fontos. Elterjedt szokás továbbá az ujjak használata, pálcika helyett.

Természetesen alacsony asztalka mellett, párnákon ülve az igazi. De ha még nincs japán stílusú étkezőnk, egy pár jó minőságű pálcika, pálcikatartóval és a hozzávaló mártásos tálka sokat segít a szusi-hangulat megteremtésében.

 

6. Rántott sajt

Hozzávalók:

- 20 dkg Trappista sajt,

- 30 dkg liszt,

- 1 tojás

- 1 csomag zsemlemorzsa,

- 2-3 csipet só,

- fél doboz olaj.

Elkészítés:

Legelőször a sajtot vágd fel 5-6 mm-es szeletekre, majd panírozd be a következőképpen: a liszetet tedd egy mély tányérba és keverd össze egy kis zsemlemorzsával. Egy másik mélytányérba tedd bele az egy tojást a 2-3 csipet sóval keverd össze. A sajtot először tedd bele a lisztbe, majd a tojásba és végül ismét a lisztbe. Ha kész vagy, kapcsold be a gázt és egy edénybe tedd bele az olajatúgy, hogy az edény közepéig legyen. Majd várd meg még felforrósodik és aztán beledobhatod a sajtokat. Lehetőség szerint lapáttal fordítsd meg a sajtokat, hogy ki ne szakadjon a panír.  

7. Miley különleges szendvicse.

Hozzávalók:

- 2 szelet fehérkenyér,

- 1 szelet pulykahús,

- 3 szelet sajt,

- ketchup

Elkészítés:

Az elkészítés nagyon egyszerű. Csak fogdd meg az egyik szelet fehérkenyeret és rakd bele a pulykahúst. Majd rakd rá a 3 szelet sajtot és ízlés szerint rakjál rá ketchupot. Végül helyzd a tetejére a 2. szelet kenyeret és kész is a szendvics! Jó étvágyat hozzá!